Anticonceptie

Wil je (voorlopig) niet zwanger worden? Echocentrum de Maasheggen biedt naast echoscopie ook de mogelijkheid aan om het anticonceptiespiraal te laten plaatsen. Je kunt bij ons terecht voor het plaatsen van een mirena, kyleena, t-safe of multi-safe. 

Welke vorm van anticonceptie het beste bij je past is persoonlijk en afhankelijk van de situatie waarin jij je bevindt. Bijvoorbeeld wanneer je niet (meer) zwanger wil worden, je mogelijk weer snel een kinderwens hebt of wanneer je borstvoeding geeft, dan zal de keuze verschillend zijn voor anticonceptie. Meer informatie over de verschillende vormen van anticonceptie vind je terug op deze website: Anticonceptie.nl

Als je kiest voor een spiraaltje dan kun je deze in Echocentrum de Maasheggen laten plaatsen. Ook wanneer je nog nooit zwanger bent geweest, je wilt juist je spiraal laten verwijderen of je wilt een controle echo van een spiraal die al geplaatst is, ben je van harte welkom.

Het hormoon- of kopersiraal

Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie, die goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het koperspiraal en het hormoonspiraal. Welk spiraal het meest geschikt voor jou is, zal afhankelijk zijn van je persoonlijke wensen en je medische voorgeschiedenis. Ook is het afhankelijk van je menstruele cyclus. We plannen hiervoor een telefonisch consult zodat we je informatie kunnen geven over beide soorten spiralen en we nemen je medische voorgeschiedenis door. Dan kun je een weloverwogen keuzen maken welk spiraaltje het beste bij jou past.

Afspraak maken

Als je wil een afspraak wil maken voor het plaatsen van spiraaltje vragen we je om dit via de aanmeldknop (vragenlijst invullen) hieronder te doen. Je kunt dan je gegevens invullen en ook je voorkeur wanneer we contact met je opnemen. Je krijgt dan van ons een vragenlijst om je (medische) gegevens in te vullen zodat wij bij het telefonisch contact je goed advies kunnen geven over welk spiraaltje en het plaatsen van het spiraaltje. We plannen tijdens dit gesprek ook een afspraak voor plaatsing met je in (of op een later moment als je er nog over na wil denken). Dit consult is gratis.

Als je graag een afspraak wil voor een controle echo. Dan neem telefonisch contact op en dan plannen we deze samen met je in.

Telefoonnummer: 0485-845899 ma t/m vrij tussen 8.45-11.45u

Spiraaltje plaatsen

Nadat jij je keuze hebt gemaakt voor welk spiraaltje je kiest plannen we een afspraak. Deze afspraak duurt ongeveer 20-30 minuten. We vragen het spiraaltje voor je aan bij het anticonceptieportaal. Je hoeft deze dus niet zelf mee te nemen. Bij het plaatsen is het belangrijk dat je blaas leeg is, dus we vragen je nog even naar het toilet te gaan voordat je de afspraak hebt. Het plaatsen van een spiraaltje kan een onaangenaam gevoel geven. We adviseren een uur voordat je komt om 400mg ibuprofen of een aleve feminax 275 in te nemen.

Voorafgaand aan de plaatsing maken we eerst een echo om te kijken hoe je baarmoeder ligt (dit kan bij iedereen verschillend zijn). Om te controleren of je baarmoeder geschikt is voor een spiraaltje wordt de lengte met een sonde opgemeten. Hierna zal het spiraaltje geplaatst worden. Na de plaatsing wordt met een echo gecontroleerd of het spiraaltje goed geplaatst is. Ook maken we een afspraak voor nacontrole 6 weken na het plaatsen. Het spiraaltje wordt geplaatst door ervaren verloskundigen. Lees hier verder over hoe het plaatsen van een spiraal in zijn werk gaat.

Tenslotte wat belangrijk is om te noemen: Je mag tijdens de plaatsing zeker niet zwanger zijn en geen SOA hebben. Twijfel je of je een SOA zou kunnen hebben dan adviseren we je dit eerst te laten testen bij je huisarts, GGD of doe een thuistest.

Kosten

De kosten (73,35 euro) voor de plaatsing en voor de verwijdering worden vergoed vanuit je basisverzekering. De kosten voor het spiraaltje wordt vergoed vanuit je basisverzekering als je jonger bent dan 21 jaar. Ben je ouder dan 21 jaar dan eventueel vanuit je aanvullende verzekering of je betaalt het zelf.

Mirena: €147,47
Kyleena: €147,47
T-Safe: €70,96
Multi-Safe: € 53,48
Plaatsen spiraal: €73,35 (exclusief spiraal, inclusief echo ter controle)
Vervangen spiraal: €73,35 (exclusief spiraal, inclusief echo ter controle)
Verwijderen spiraal: €73,35

Controle-echo spiraal

Als het spiraaltje niet door ons geplaatst ben je altijd welkom voor controle echo als je dit wenst. We maken dan een inwendige om de positie van het spiraaltje in je baarmoeder te controleren. Ook als je klachten hebt na plaatsing elders kun je contact met ons opnemen voor een controle echo.

  • Kosten controle echo spiraal € 45,00