DC1_8438

onderzoeken

De 20-weken echo

De 20- weken echo, ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO), vindt plaats vanaf week 18 tot week 21 van de zwangerschap. Gemiddeld zullen de meeste afspraken gepland worden tussen 19 en 20 weken zwangerschap. Deze echo duurt ongeveer 45 min en wordt uitgevoerd door een gecertifeerd echoscopiste.

20-weken echo

Bij deze echo is specifiek aandacht voor het onderzoeken van een aantal structuren van het kindje, waaronder de schedel, de wervelkolom en andere organen. Verder zal de echoscopiste ook de groei beoordelen, de ligging van de placenta en hoeveelheid vruchtwater. De 20-weken echo biedt geen garantie op een gezond kindje. Een afwijking kan te klein zijn voor waarneming met echo of kan niet opgespoord worden met echoscopie. Bij de 20-weken echo bestaat ook de mogelijkheid het geslacht te laten bepalen, op verzoek zal de echoscopiste hierover een uitspraak doen.

Als de echoscopist een afwijking ziet op de echo of twijfelt zal zij je hierover informeren. Zij zal een advies geven om verder onderzoek te laten doen in een gespecialiseerd diagnostisch centrum. Vanuit Echocentrum de Maasheggen is dit de afdeling Prenatale Diagnostiek van het Radboud UMC Nijmegen. Verder zal zij ook je verloskundige of gynaecoloog informeren over de uitkomst van de 20-weken echo.

De 20-weken echo wordt vergoed door de zorgverzekering. Je heb wel een verwijzing nodig. Indien de praktijk niet digitaal verwijst krijg je deze van je verloskundige of gynaecoloog. Verder vragen we je de informatie die je krijgt goed door te lezen en bij onduidelijkheden de vragen aan je verloskundige of gynaecoloog te stellen.

Meer informatie kun je nalezen op de webiste van het RIVM

Prenatale screening: 20-weken echo